Szynka wieprzowa w sosie

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie.
Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!

Składniki

- 1 szynka wieprzowa

- 1/3 szklanki białego wina

- 1/2 łyżeczki tymianku

- 1/2 łyżeczki estrogenu

- szczypta kminku

- połowę papryki czerwonej konserwowej

- sól ziołowa

- ziele angielskie

- liść laurowy

- pieprz w ziarnach

- mąka do zaklepania

- grzyby suszone

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wszystkie przyprawy mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy – można dodać też trochę wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso, dokładnie nacierając i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. Idealne mięso uzyskamy marynując je przez całą noc.

Mięso pieczemy w piekarniku około 40 minut, następnie kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do garnka/brytfanny. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, odrobinę papryki, grzyby suszone, po czym wszystko dusimy, aż mięso będzie miękkie. Całość zaklepujemy mąką rozrobioną w wodzie.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję