Szynka wieprzowa w sosie
Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie.
Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Składniki
- 1 szynka wieprzowa
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki estrogenu
- szczypta kminku
- połowę papryki czerwonej konserwowej
- sól ziołowa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
- mąka do zaklepania
- grzyby suszone
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Wszystkie przyprawy mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy – można dodać też trochę wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso, dokładnie nacierając i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. Idealne mięso uzyskamy marynując je przez całą noc.
Mięso pieczemy w piekarniku około 40 minut, następnie kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do garnka/brytfanny. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, odrobinę papryki, grzyby suszone, po czym wszystko dusimy, aż mięso będzie miękkie. Całość zaklepujemy mąką rozrobioną w wodzie.