Szynka wieprzowa w sosie

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie.
Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!

Składniki

- 1 szynka wieprzowa

- 1/3 szklanki białego wina

- 1/2 łyżeczki tymianku

- 1/2 łyżeczki estrogenu

- szczypta kminku

- połowę papryki czerwonej konserwowej

- sól ziołowa

- ziele angielskie

- liść laurowy

- pieprz w ziarnach

- mąka do zaklepania

- grzyby suszone

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wszystkie przyprawy mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy – można dodać też trochę wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso, dokładnie nacierając i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. Idealne mięso uzyskamy marynując je przez całą noc.

Mięso pieczemy w piekarniku około 40 minut, następnie kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do garnka/brytfanny. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, odrobinę papryki, grzyby suszone, po czym wszystko dusimy, aż mięso będzie miękkie. Całość zaklepujemy mąką rozrobioną w wodzie.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!
Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję