Szynka wieprzowa w sosie

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie.
Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!

Składniki

- 1 szynka wieprzowa

- 1/3 szklanki białego wina

- 1/2 łyżeczki tymianku

- 1/2 łyżeczki estrogenu

- szczypta kminku

- połowę papryki czerwonej konserwowej

- sól ziołowa

- ziele angielskie

- liść laurowy

- pieprz w ziarnach

- mąka do zaklepania

- grzyby suszone

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wszystkie przyprawy mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy – można dodać też trochę wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso, dokładnie nacierając i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. Idealne mięso uzyskamy marynując je przez całą noc.

Mięso pieczemy w piekarniku około 40 minut, następnie kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do garnka/brytfanny. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, odrobinę papryki, grzyby suszone, po czym wszystko dusimy, aż mięso będzie miękkie. Całość zaklepujemy mąką rozrobioną w wodzie.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję