Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!

Składniki

- kości wieprzowe od schabu 500g

- woda ok. 2,5l

- marchewka 2szt.

- pietruszka 1szt.

- seler ¼ średniej sztuki

- liść laurowy 3 szt.

- ziele angielskie 5-6 szt.

- kiełbasa biała surowa „Gzella” 300g

- boczek Kmicica „Gzella” 200g

- olej 3 - 4 łyżki

- cebula 1 szt.

- czosnek 3 ząbki

- mąka 1,5 łyżki

- śmietana słodka ½ l

- sok z kiszonej kapusty ok. ½ szklanki

- sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka włożyć kości, wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotować na wolnym ogniu, aż mięso przy kości będzie miękkie. Wyciągnąć obrać mięso, pokroić i dodać do zupy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, dodać i gotować do miękkości. Następnie dodać białą kiełbasę i parzyć ją na wolnym ogniu ok. 10 minut, po czym wyciągnąć.

Boczek pokroić w paski, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Do tego wsypać mąkę, wymieszać i wszystko dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z kiszonej kapusty, zabielić słodką śmietaną i zagotować. Zupę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać pokrojoną w grube plasterki wcześniej sparzona białą kiełbasę.

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję