Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!

Składniki

- Metka tatarska Gzella 250g

- cebula 8 średnich sztuk

- jajko 1 szt.

- bułka tarta 2 łyżki

- masło 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

- ser żółty starty 100g

- rosół 1 szklanka

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Cebule obrać, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć, ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie wyciągnąć środki. Miąższ ze środka cebuli drobno posiekać, dodać do metki tatarskiej i chwilę poddusić na maśle. Następnie mięso przestudzić, dodać bułkę tartą, jajko, połowę sera żółtego, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziać wydrążone cebule, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem, posypać pozostałym żółtym serem, i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180st.C

Podawać jako gorąca przekąska lub jako danie obiadowe.

 

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję