Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!

Składniki

- Metka tatarska Gzella 250g

- cebula 8 średnich sztuk

- jajko 1 szt.

- bułka tarta 2 łyżki

- masło 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

- ser żółty starty 100g

- rosół 1 szklanka

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Cebule obrać, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć, ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie wyciągnąć środki. Miąższ ze środka cebuli drobno posiekać, dodać do metki tatarskiej i chwilę poddusić na maśle. Następnie mięso przestudzić, dodać bułkę tartą, jajko, połowę sera żółtego, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziać wydrążone cebule, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem, posypać pozostałym żółtym serem, i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180st.C

Podawać jako gorąca przekąska lub jako danie obiadowe.

 

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję