Bydgoska polewka piwna

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!

Składniki

- 4 szklanki jasnego piwa

- 5 surowych żółtek

- 2-3 łyżki cukru

- ½ szklanki mleka

- 2 łyżki gęstej śmietany

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

- szczypta gałki muszkatołowej

- 300 g podsuszonego białego sera

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem. Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem, mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy piwo. Do gotującego się piwa wlewamy przygotowane mleko. Zmniejszamy ogień, wlewamy żółtka z cukrem i śmietaną. Chwilę mieszamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Biały obsuszony der kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na talerze i zalewamy polewką.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję