Bydgoska polewka piwna

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!

Składniki

- 4 szklanki jasnego piwa

- 5 surowych żółtek

- 2-3 łyżki cukru

- ½ szklanki mleka

- 2 łyżki gęstej śmietany

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

- szczypta gałki muszkatołowej

- 300 g podsuszonego białego sera

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem. Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem, mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy piwo. Do gotującego się piwa wlewamy przygotowane mleko. Zmniejszamy ogień, wlewamy żółtka z cukrem i śmietaną. Chwilę mieszamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Biały obsuszony der kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na talerze i zalewamy polewką.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję