Bydgoska polewka piwna

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!

Składniki

- 4 szklanki jasnego piwa

- 5 surowych żółtek

- 2-3 łyżki cukru

- ½ szklanki mleka

- 2 łyżki gęstej śmietany

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

- szczypta gałki muszkatołowej

- 300 g podsuszonego białego sera

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem. Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem, mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy piwo. Do gotującego się piwa wlewamy przygotowane mleko. Zmniejszamy ogień, wlewamy żółtka z cukrem i śmietaną. Chwilę mieszamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Biały obsuszony der kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na talerze i zalewamy polewką.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję