Bydgoska polewka piwna

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!

Składniki

- 4 szklanki jasnego piwa

- 5 surowych żółtek

- 2-3 łyżki cukru

- ½ szklanki mleka

- 2 łyżki gęstej śmietany

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

- szczypta gałki muszkatołowej

- 300 g podsuszonego białego sera

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem. Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem, mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy piwo. Do gotującego się piwa wlewamy przygotowane mleko. Zmniejszamy ogień, wlewamy żółtka z cukrem i śmietaną. Chwilę mieszamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Biały obsuszony der kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na talerze i zalewamy polewką.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję