Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną.
Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!

Składniki

- Polędwiczka wieprzowa firmy

- Wino białe wytrawne 100ml

- chrzan tarty 3 – 4 łyżki

- śmietanka 18% słodka 400ml

- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki

- szczypior 1 mały pęczek

- 2 łyżki oleju

- pieprz do smaku"

- sól, cukier do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut. Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować. Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem. Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki. Smacznego! Szef kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję