Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną.
Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!

Składniki

- Polędwiczka wieprzowa firmy

- Wino białe wytrawne 100ml

- chrzan tarty 3 – 4 łyżki

- śmietanka 18% słodka 400ml

- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki

- szczypior 1 mały pęczek

- 2 łyżki oleju

- pieprz do smaku"

- sól, cukier do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut. Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować. Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem. Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki. Smacznego! Szef kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję