Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z
pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!

Składniki

- filet z indyka firmy Gzella  cała mała pierś (ok. 1kg)

- oliwa 100ml

- sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce

- majeranek 3 łyżeczki

- czosnek 3 ząbki

- masło100g

- mąka pszenna 100g

- rosół lub bulion 1l

- śmietanka słodka 18% 100g

- pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku

- konfitura z żurawiny 6 – 7 płaskich łyżek

- płatki chilli

- natka pietruszki

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C przez ok. 1 godzinę.

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.

Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Zapisz się do Newsletter

email marketing powered by FreshMail

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję