Schab po mazursku

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.

Składniki

- 800 g schabu b/k Gzella

- 2 szklanki bulionu z kurczaka

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki powideł śliwkowych

- łyżka mąki

- kieliszek wytrawnego wina

- olej rzepakowy

- łyżka masła

- goździki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do gorącego bulionu wkładamy umyty schab i gotujemy ok 15 min. Mięso wyjmujmy z wywaru i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Wywar lekko odparowujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi, cukrem, sola i zmielonymi goździkami. Zrumienione mięso przekładamy do rondla. Obsypujemy bułką tartą i obkładamy masłem. Wlewamy do rondla z mięsem przygotowany wywar i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Miękkie mięso wykładamy i kroimy na porcje, aby ułożyć na półmisku. Zabezpieczamy go folią aluminiową, aby mięso pozostało w cieple. Do sosu wlewamy wino, wcześniej wymieszane z mąką i mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą gryczaną, polaną sosem.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję