Schab po mazursku

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.

Składniki

- 800 g schabu b/k Gzella

- 2 szklanki bulionu z kurczaka

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki powideł śliwkowych

- łyżka mąki

- kieliszek wytrawnego wina

- olej rzepakowy

- łyżka masła

- goździki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do gorącego bulionu wkładamy umyty schab i gotujemy ok 15 min. Mięso wyjmujmy z wywaru i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Wywar lekko odparowujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi, cukrem, sola i zmielonymi goździkami. Zrumienione mięso przekładamy do rondla. Obsypujemy bułką tartą i obkładamy masłem. Wlewamy do rondla z mięsem przygotowany wywar i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Miękkie mięso wykładamy i kroimy na porcje, aby ułożyć na półmisku. Zabezpieczamy go folią aluminiową, aby mięso pozostało w cieple. Do sosu wlewamy wino, wcześniej wymieszane z mąką i mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą gryczaną, polaną sosem.

Zapisz się do Newsletter

email marketing powered by FreshMail

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję