Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!

Składniki

- Boczek Kmicica firmy Gzella 200g

- wołowina pieczeniowa 1 kg

- sól, pieprz do smaku

- wino czerwone wytrawne 1 szklanka

- mąka 3 łyżki

- olej rzepakowy 3 łyżki

- cebula 1 średnia szt.

- śliwki suszone 10 szt.

- grzyby suszone 15g

- jabłko 1 szt.

- rosół lub bulion 600ml

- musztarda sarepska 2 łyżki

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wołowinę pokroić w centymetrowe plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, zalać winem i odstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Następnie wyciągnąć z wina, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w paski boczek. Dodać również śliwki i suszone grzyby. Następnie zalać rosołem i pozostałym winem, dodać musztardę
i dusić do miękkości (około 1 godziny). Pod koniec duszenia całość uzupełnić pokrojonym w cząstki jabłkiem ze skórką.

Bitki podawać z ziemniakami w całości lub z kopytkami.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję