Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!

Składniki

- Boczek Kmicica firmy Gzella 200g

- wołowina pieczeniowa 1 kg

- sól, pieprz do smaku

- wino czerwone wytrawne 1 szklanka

- mąka 3 łyżki

- olej rzepakowy 3 łyżki

- cebula 1 średnia szt.

- śliwki suszone 10 szt.

- grzyby suszone 15g

- jabłko 1 szt.

- rosół lub bulion 600ml

- musztarda sarepska 2 łyżki

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wołowinę pokroić w centymetrowe plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, zalać winem i odstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Następnie wyciągnąć z wina, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w paski boczek. Dodać również śliwki i suszone grzyby. Następnie zalać rosołem i pozostałym winem, dodać musztardę
i dusić do miękkości (około 1 godziny). Pod koniec duszenia całość uzupełnić pokrojonym w cząstki jabłkiem ze skórką.

Bitki podawać z ziemniakami w całości lub z kopytkami.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję