Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella
Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Składniki
- Boczek Kmicica firmy Gzella 200g
- wołowina pieczeniowa 1 kg
- sól, pieprz do smaku
- wino czerwone wytrawne 1 szklanka
- mąka 3 łyżki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- cebula 1 średnia szt.
- śliwki suszone 10 szt.
- grzyby suszone 15g
- jabłko 1 szt.
- rosół lub bulion 600ml
- musztarda sarepska 2 łyżki
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Wołowinę pokroić w centymetrowe plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, zalać winem i odstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Następnie wyciągnąć z wina, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w paski boczek. Dodać również śliwki i suszone grzyby. Następnie zalać rosołem i pozostałym winem, dodać musztardę
i dusić do miękkości (około 1 godziny). Pod koniec duszenia całość uzupełnić pokrojonym w cząstki jabłkiem ze skórką.
Bitki podawać z ziemniakami w całości lub z kopytkami.
Smacznego!
Szef Kuchni Robert Muzyczka