Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!

Składniki

- Boczek Kmicica firmy Gzella 200g

- wołowina pieczeniowa 1 kg

- sól, pieprz do smaku

- wino czerwone wytrawne 1 szklanka

- mąka 3 łyżki

- olej rzepakowy 3 łyżki

- cebula 1 średnia szt.

- śliwki suszone 10 szt.

- grzyby suszone 15g

- jabłko 1 szt.

- rosół lub bulion 600ml

- musztarda sarepska 2 łyżki

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wołowinę pokroić w centymetrowe plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, zalać winem i odstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Następnie wyciągnąć z wina, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w paski boczek. Dodać również śliwki i suszone grzyby. Następnie zalać rosołem i pozostałym winem, dodać musztardę
i dusić do miękkości (około 1 godziny). Pod koniec duszenia całość uzupełnić pokrojonym w cząstki jabłkiem ze skórką.

Bitki podawać z ziemniakami w całości lub z kopytkami.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję