Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i
kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!

Składniki

- 60 g orzechów włoskich

- 2 garście młodego szpinaku

- 2 garście rukoli

- 1 świeża gruszka

- 6 suszonych pomidorów z oleju

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżka musztardy sarepskiej

- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella

- 1 łyżka oleju

- 100 g sera pleśniowego – Rokpol

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.

Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.

Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję