Zrazy wołowe po warszawsku

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.

Składniki

- wołowina zrazowa Gzella 600g

- masło 60g

- bułka tarta 4 łyżki

- cebula 1 średnia sztuka

- czosnek 1 ząbek

- sól, pieprz, majeranek do smaku

- mąka

- olej 3 łyżki

- woda ok. 0,7l

- liść laurowy 1 szt.

- ziele angielskie 2 kuleczki

Kasza:

- kasza gryczana 300g

- boczek Kmicica Gzella 20 dag

- cebula 1 główka

- sól, pieprz ziołowy, czosnek do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Mięso pokroić na cztery równej grubości plastry w poprzek włókien i  dobrze rozbić  tłuczkiem. Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę. Dodać do masła razem z bułka tartą,  doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i  dokładnie wymieszać – wyrobić ręką. Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na czterech płatach mięsa  z jednej strony, następnie zwinąć i spiąć wykałaczkami. 

Tak przygotowane zrazy dokładnie obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Następnie podlać wodą, najlepiej gotującą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Zrazy wyciągnąć i jeżeli sos jest za gęsty, dolać wody, jeśli za rzadki oprószyć mąką i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z kaszą gryczaną z boczkiem i cebulą.

Boczek wędzony pokroić w paseczki i podsmażyć razem z cebula pokrojoną w kostkę na złoty kolor. Dodać wcześniej ugotowaną na półtwardo kaszę, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i chwilę poddusić, aż kasza zmięknie.

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję