Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy
aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!

Składniki

- 2 udka z gęsi

- 1 łyżka mąki

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki Brandy

- 1 łyżka oliwy

- 2 cebule: czerwona i biała

- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa typu porter

- 1 szklanka (250ml) bulionu

- 2 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 gałązki natki pietruszki

- pół szklanki śmietany

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Nogi z gęsi natrzeć solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulkę przez 5 minut. Wlać brandy i dusić na małym gazie przez następne 5 minut. Rozgrzać 1 łyżkę masła na dużej patelni o grubym dnie i obsmażyć przez kilka minut uda z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć). Do nóg z gęsi dodać obsmażoną cebulę, razem z powstałym sosem, zalać bulionem u piwem, dodać zioła i czosnek. Dusić bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie twarde, należy dusić dłużej. W trakcie trzeba przewracać mięso kilkakrotnie i mieszać zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. W kubku dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi. Wlać całość z powrotem do patelni z gęsią i dobrze wymieszać. Dusić przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia. Duszona gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję