Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni.
Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!

Składniki

- 200 g kości wędzonych wieprzowych

- 2 średnie marchewki

- 1/3 średniej wielkości selera

- 1 średniej wielkości pietruszka

- ok. 2 1/2 litra wody

- 3 liście laurowe

- 5-6 ziaren ziela angielskiego

- 3 łyżki oleju

- 300 g kiełbasy Polskiej z Kociewskiej Wędzarni Ekstra firmy Gzella

- 2 średniej wielkości cebule

- 1 płaska łyżka mąki

- 1 kg ziemniaków

- 3 ząbki czosnku

- 100 g kurek świeżych lub mrożonych

- 1 mały pęczek natki pietruszki

- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie. Posolić i gotować ok. 40 minut. Po 20 minutach dodać umyte i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Połowę ugotowanych ziemniaków zmiksować i razem z pozostałymi dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor – dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sparzone kurki (wcześniej wrzucić do wrzątku na jedną minutę) oraz wszystkie przyprawy do smaku. Całość zagotować. Warto odczekać około pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję