Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni.
Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!

Składniki

- 200 g kości wędzonych wieprzowych

- 2 średnie marchewki

- 1/3 średniej wielkości selera

- 1 średniej wielkości pietruszka

- ok. 2 1/2 litra wody

- 3 liście laurowe

- 5-6 ziaren ziela angielskiego

- 3 łyżki oleju

- 300 g kiełbasy Polskiej z Kociewskiej Wędzarni Ekstra firmy Gzella

- 2 średniej wielkości cebule

- 1 płaska łyżka mąki

- 1 kg ziemniaków

- 3 ząbki czosnku

- 100 g kurek świeżych lub mrożonych

- 1 mały pęczek natki pietruszki

- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie. Posolić i gotować ok. 40 minut. Po 20 minutach dodać umyte i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Połowę ugotowanych ziemniaków zmiksować i razem z pozostałymi dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor – dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sparzone kurki (wcześniej wrzucić do wrzątku na jedną minutę) oraz wszystkie przyprawy do smaku. Całość zagotować. Warto odczekać około pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję