Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni.
Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!

Składniki

- 200 g kości wędzonych wieprzowych

- 2 średnie marchewki

- 1/3 średniej wielkości selera

- 1 średniej wielkości pietruszka

- ok. 2 1/2 litra wody

- 3 liście laurowe

- 5-6 ziaren ziela angielskiego

- 3 łyżki oleju

- 300 g kiełbasy Polskiej z Kociewskiej Wędzarni Ekstra firmy Gzella

- 2 średniej wielkości cebule

- 1 płaska łyżka mąki

- 1 kg ziemniaków

- 3 ząbki czosnku

- 100 g kurek świeżych lub mrożonych

- 1 mały pęczek natki pietruszki

- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie. Posolić i gotować ok. 40 minut. Po 20 minutach dodać umyte i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Połowę ugotowanych ziemniaków zmiksować i razem z pozostałymi dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor – dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sparzone kurki (wcześniej wrzucić do wrzątku na jedną minutę) oraz wszystkie przyprawy do smaku. Całość zagotować. Warto odczekać około pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję