Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!

Składniki

- kaczka (ok. 1,5 kg)

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól, pieprz

- 200 g słoniny

- 2 jajka

- 2 łyżki majeranku

- 4-6 ząbków czosnku

- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

- 250 g suszonych śliwek

- kieliszek białego wytrawnego wina

- 2 łyżki oleju z pestek winogron

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Umytą kaczkę rozcinamy, usuwamy kości, wycinamy tłuszcz i cześć mięsa. Należy uważać aby nie uszkodzić skóry. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy farsz: umyte śliwki wkładamy do miseczki, zalewamy winem, zostawiamy na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy, majeranek, wlewamy wino w którym moczyły się śliwki, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę.  

Przygotowany farsz układamy na skórze z kaczki. Na środku układamy śliwki, rolujemy, owiązujemy nitką i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Zdejmujemy folię, a roladę zrumieniamy ze wszystkich stron na stopionym maśle.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję