Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!

Składniki

- kaczka (ok. 1,5 kg)

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól, pieprz

- 200 g słoniny

- 2 jajka

- 2 łyżki majeranku

- 4-6 ząbków czosnku

- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

- 250 g suszonych śliwek

- kieliszek białego wytrawnego wina

- 2 łyżki oleju z pestek winogron

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Umytą kaczkę rozcinamy, usuwamy kości, wycinamy tłuszcz i cześć mięsa. Należy uważać aby nie uszkodzić skóry. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy farsz: umyte śliwki wkładamy do miseczki, zalewamy winem, zostawiamy na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy, majeranek, wlewamy wino w którym moczyły się śliwki, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę.  

Przygotowany farsz układamy na skórze z kaczki. Na środku układamy śliwki, rolujemy, owiązujemy nitką i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Zdejmujemy folię, a roladę zrumieniamy ze wszystkich stron na stopionym maśle.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Grillowany stek wołowy

przepis poleca: Gzella

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół, stanowi idealne danie na każdą okazję.
Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję