Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!

Składniki

- kaczka (ok. 1,5 kg)

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól, pieprz

- 200 g słoniny

- 2 jajka

- 2 łyżki majeranku

- 4-6 ząbków czosnku

- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

- 250 g suszonych śliwek

- kieliszek białego wytrawnego wina

- 2 łyżki oleju z pestek winogron

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Umytą kaczkę rozcinamy, usuwamy kości, wycinamy tłuszcz i cześć mięsa. Należy uważać aby nie uszkodzić skóry. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy farsz: umyte śliwki wkładamy do miseczki, zalewamy winem, zostawiamy na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy, majeranek, wlewamy wino w którym moczyły się śliwki, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę.  

Przygotowany farsz układamy na skórze z kaczki. Na środku układamy śliwki, rolujemy, owiązujemy nitką i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Zdejmujemy folię, a roladę zrumieniamy ze wszystkich stron na stopionym maśle.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Grillowany stek wołowy

przepis poleca: Gzella

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół, stanowi idealne danie na każdą okazję.
Zobacz więcej

Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję