Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!

Składniki

- kaczka (ok. 1,5 kg)

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól, pieprz

- 200 g słoniny

- 2 jajka

- 2 łyżki majeranku

- 4-6 ząbków czosnku

- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

- 250 g suszonych śliwek

- kieliszek białego wytrawnego wina

- 2 łyżki oleju z pestek winogron

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Umytą kaczkę rozcinamy, usuwamy kości, wycinamy tłuszcz i cześć mięsa. Należy uważać aby nie uszkodzić skóry. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy farsz: umyte śliwki wkładamy do miseczki, zalewamy winem, zostawiamy na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy, majeranek, wlewamy wino w którym moczyły się śliwki, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę.  

Przygotowany farsz układamy na skórze z kaczki. Na środku układamy śliwki, rolujemy, owiązujemy nitką i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Zdejmujemy folię, a roladę zrumieniamy ze wszystkich stron na stopionym maśle.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję