Warmińskie czarne żeberka
Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Składniki
1,5 kg wieprzowych żeberek Gzella
500g suszonych śliwek
1-2 cebule
sól, pieprz
łyżeczka suszonego cząbru
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżeczki smalcu
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy ją na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i lekko odparowujemy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!