Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!

Składniki

- Boczek Kmicica Gzella 200g

- ziemniaki 2 kg

- mąka ziemniaczana 2 łyżki

- jajko 1 szt.

- twaróg półtłusty 200g

- śmietana kwaśna 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na płótnie lub na gęstym sitku. Dodać mąkę ziemniaczaną, białko jajka, posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Z ziemniaczanej masy uformować na dłoni placki, na ich środek położyć kulki z twarogu i uformować pyzy. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie wyciągnąć i zahartować w zimnej wodzie.

Boczek Kmicica pokroić w paski (frytkę) i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pyzy, a przed podaniem posypać zrumienionym boczkiem.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!
Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję