Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!

Składniki

- Boczek Kmicica Gzella 200g

- ziemniaki 2 kg

- mąka ziemniaczana 2 łyżki

- jajko 1 szt.

- twaróg półtłusty 200g

- śmietana kwaśna 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na płótnie lub na gęstym sitku. Dodać mąkę ziemniaczaną, białko jajka, posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Z ziemniaczanej masy uformować na dłoni placki, na ich środek położyć kulki z twarogu i uformować pyzy. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie wyciągnąć i zahartować w zimnej wodzie.

Boczek Kmicica pokroić w paski (frytkę) i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pyzy, a przed podaniem posypać zrumienionym boczkiem.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

Zapisz się do Newsletter

email marketing powered by FreshMail

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję