Szandar borowiacki

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!

Składniki

- 1,5 kg ziemniaków

- 2-3 cebule

- 2 jajka

- olej

- 100 g wędzonej słoniny

- 100 g wędzonego boczku

- Sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następni ziemniaki ścieramy na tarce i odlewamy odciśnięty sok. Dodajemy drobno posiekaną, przesmażoną cebulę i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wędzoną słoninę i boczek schładzamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy połową pokrojonej słoniny i boczku. Na tym rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i przykrywamy pozostałymi plastrami słoniny i boczku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy przez 30-40 min. Podajemy z zsiadłym mlekiem lub sosem grzybowym.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję