Szandar borowiacki

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!

Składniki

- 1,5 kg ziemniaków

- 2-3 cebule

- 2 jajka

- olej

- 100 g wędzonej słoniny

- 100 g wędzonego boczku

- Sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następni ziemniaki ścieramy na tarce i odlewamy odciśnięty sok. Dodajemy drobno posiekaną, przesmażoną cebulę i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wędzoną słoninę i boczek schładzamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy połową pokrojonej słoniny i boczku. Na tym rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i przykrywamy pozostałymi plastrami słoniny i boczku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy przez 30-40 min. Podajemy z zsiadłym mlekiem lub sosem grzybowym.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję