Szandar borowiacki

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!

Składniki

- 1,5 kg ziemniaków

- 2-3 cebule

- 2 jajka

- olej

- 100 g wędzonej słoniny

- 100 g wędzonego boczku

- Sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następni ziemniaki ścieramy na tarce i odlewamy odciśnięty sok. Dodajemy drobno posiekaną, przesmażoną cebulę i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wędzoną słoninę i boczek schładzamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy połową pokrojonej słoniny i boczku. Na tym rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i przykrywamy pozostałymi plastrami słoniny i boczku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy przez 30-40 min. Podajemy z zsiadłym mlekiem lub sosem grzybowym.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję