Oszukany zając z Borów

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!

Składniki

- Łopatka wieprzowa Gzella 600g

- Filet z kurczaka Gzella 300g

- Boczek Kmicica Gzella 250g

- ser żółty 150g

- jajka 6 szt.

- bułka pszenna czerstwa 1 szt.

- czosnek 5 ząbków

- majeranek 3 łyżki

- sól, pieprz do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Łopatkę i filet z kurczaka skręcić na maszynce do mięsa na średnim oczku. Dodać pokrojony
w centymetrową kostkę boczek i ser żółty, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz dwa jajka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać (wyrobić ręką). Foremkę keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej połowę masy mięsnej. Na środek masy położyć wzdłuż ugotowane na twardo pozostałe jajka i przykryć pozostałą masą. Dokładnie uklepać, żeby zeszło powietrze, wyrównać
i upiec w piekarniku w temperaturze 180st. C przez ok. 1 godzinę.

Idealna pieczeń na obiad lub uroczystą kolację. Podawać, oczywiście z ćwikłą.

Smacznego!

Szef Kuchni, Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję