Oszukany zając z Borów

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!

Składniki

- Łopatka wieprzowa Gzella 600g

- Filet z kurczaka Gzella 300g

- Boczek Kmicica Gzella 250g

- ser żółty 150g

- jajka 6 szt.

- bułka pszenna czerstwa 1 szt.

- czosnek 5 ząbków

- majeranek 3 łyżki

- sól, pieprz do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Łopatkę i filet z kurczaka skręcić na maszynce do mięsa na średnim oczku. Dodać pokrojony
w centymetrową kostkę boczek i ser żółty, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz dwa jajka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać (wyrobić ręką). Foremkę keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej połowę masy mięsnej. Na środek masy położyć wzdłuż ugotowane na twardo pozostałe jajka i przykryć pozostałą masą. Dokładnie uklepać, żeby zeszło powietrze, wyrównać
i upiec w piekarniku w temperaturze 180st. C przez ok. 1 godzinę.

Idealna pieczeń na obiad lub uroczystą kolację. Podawać, oczywiście z ćwikłą.

Smacznego!

Szef Kuchni, Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Biała kiełbasa duszona w pomidorach i cebuli

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Świeże pomidory, aromatyczna cebula i doskonała w smaku Biała kiełbasa Gzella to przepis na doskonałą niespodziankę kulinarną dla całej rodziny!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję