Śliwki nadziewa wątróbką

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?

Składniki

- 20 suszonych śliwek (bez pestek)

- łyżka soku z cytryny i starta skórka

- 20 cienkich pasków boczku

- ¾ wątróbki z indyka

- 2 łyżki masła

- ząbek czosnku

- szczypta tymianku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Zagotowujemy 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem ½ łyżki masła, sokiem i skórką z cytryny. Na wrzątek wrzucamy śliwki, gotujemy 1-2 minuty, osączamy na sicie, studzimy. Posiekane wątróbki podsmażamy na maśle, mieszamy z utartym z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Masą nadziewamy śliwki. Każdą owijamy paskiem boczku, spinamy wykałaczką, układamy na wysmarowanym masłem półmisku żaroodpornym, polewamy stopionym masłem. Zapiekamy 20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję