Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!

Składniki

- kiełbasa Krucha Kmicica Gzella 250g

- mięso mielone wieprzowe Gzella 100g

- cebula 3 szt.

- olej 3 łyżki

- kapusta kiszona 500g

- sól, pieprz, cukier do smaku

- masło 2 łyżki

- jajka 10 szt.

- szczypior 1 mały pęczek

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju razem z dwiema cebulami pokrojonymi w kostkę. Dodać ugotowaną i odciśniętą kapustę, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i chwilę poddusić. Osobno na patelni podsmażyć na maśle mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i mieszając podsmażyć na wolnym ogniu, aż się zetną. Gorącą kapustę wyłożyć do nagrzanego naczynia, a na wierzch wyłożyć jajecznicę. Posypać obficie pokrojonym szczypiorem. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa.

Smacznego!
Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję