Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!

Składniki

- Polska z kociewskiej wędzarni ekstra Gzella 300 g

- kości wieprzowe 200 g

- marchew 2 średnie sztuki

- seler ¼ średniej sztuki

- pietruszka 1 średnia sztuka

- woda ok. 2 ½ l

- liść laurowy 3 sztuki

- ziele angielskie 5-6 ziaren

- olej 3 łyżki

- cebula 2 średnie sztuki

- mąka 1 łyżka

- ziemniaki 1/2 kg

- czosnek 3 ząbki

- natka pietruszki 1 mały pęczek

- śmietanka słodka 300ml

- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku

- 1 jajko + ½ szklanki mąki pszennej na zacierkę

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować ok. 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Gdy warzywa będą miękkie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i powoli gotować do miękkości.

Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor, powoli – partiami dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy do smaku.

Z jajka i mąki wyrobić twarde ciasto i zetrzeć na tarce na grubym oczku przesypując mąką, żeby zacierki się nie posklejały. Wrzucić na gotującą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia 3 minuty. Odcedzić
i dodać do zupy. Całość zagotować i wyłączyć. Warto poczekać około pół godziny, żeby smaki wszystkich składników się połączyły, a zacierka „napiła” zupy.

Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję