Żelazne prażoki z duszoną karkówka

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?

Składniki

Składniki:

- karkówka 700g

- mąka pszenna 2 – 3 łyżki

- olej rzepakowy 3 łyżki

- cebula 1 średnia sztuka

- czosnek 2 ząbki

- woda 2 ½ szklanki

- sól, pieprz, majeranek do smaku

Żelazne prażoki

składniki:

- ziemniaki 2kg

- masło 2 łyżki

- sól, cukier do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni, nie mytej po smażeniu mięsa usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

 

Żelazne prażoki – wykonanie:

Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać masło, sól, cukier do smaku i ubijając tłuczkiem zagotować.

Tak przygotowane wyłożyć w formie klusek na talerze, a obok bitki wołowe z sosem.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję