Grillowany stek wołowy

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół,
stanowi idealne danie na każdą okazję.

Składniki

Na steki wołowe wybieramy mięso wołowe dojrzałe:

- Antrykot

- Rostbef

- Polędwica

- Rumsztyk (krzyżowa)

- Dolna zrazowa

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Plastry wołowiny o grubości 1 cm przygotowujemy na stekerze. Następnie kropimy steki winem wytrawnym i olejem.

Pomiędzy plastry układamy talarki cebuli i czosnku. Mięso można doprawić suszonymi ziołami prowansalskimi, bądź świeżą bazylią, oregano, tymiankiem. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na noc (minimalny czas marynowania to 4 godziny).

Steki smażymy na gorącym smalcu lub oleju. Pamiętajmy, że po zanurzeniu mięsa w tłuszczu, musi zaskwierczeć. Przed smażeniem zdejmujemy z mięsa czosnek i cebulę. Smażymy po 2 min. z każdej strony. W tym czasie doprawiamy pieprzem, czerwoną słodką papryką. Po 4 minutach zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i przykrywamy na 4 min. folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Pamiętajmy, że w przypadku smażenia mięsa wołowego ważny jest czas smażenia! Kiedy przekroczymy 5 min. mięso stwardnieje.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję