Grillowany stek wołowy

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół,
stanowi idealne danie na każdą okazję.

Składniki

Na steki wołowe wybieramy mięso wołowe dojrzałe:

- Antrykot

- Rostbef

- Polędwica

- Rumsztyk (krzyżowa)

- Dolna zrazowa

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Plastry wołowiny o grubości 1 cm przygotowujemy na stekerze. Następnie kropimy steki winem wytrawnym i olejem.

Pomiędzy plastry układamy talarki cebuli i czosnku. Mięso można doprawić suszonymi ziołami prowansalskimi, bądź świeżą bazylią, oregano, tymiankiem. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na noc (minimalny czas marynowania to 4 godziny).

Steki smażymy na gorącym smalcu lub oleju. Pamiętajmy, że po zanurzeniu mięsa w tłuszczu, musi zaskwierczeć. Przed smażeniem zdejmujemy z mięsa czosnek i cebulę. Smażymy po 2 min. z każdej strony. W tym czasie doprawiamy pieprzem, czerwoną słodką papryką. Po 4 minutach zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i przykrywamy na 4 min. folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Pamiętajmy, że w przypadku smażenia mięsa wołowego ważny jest czas smażenia! Kiedy przekroczymy 5 min. mięso stwardnieje.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję