Sałatka po wawelsku

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.

Składniki

- szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu

- łyżka soku z cytryny

- 2 marchewki

- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

- 100 g. ugotowanych krewetek

- łyżeczka cukru

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

- 3 łyżki gęstego majonezu

- 2 łyżki śmietanki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Majonez mieszamy ze śmietanką, doprawiamy sola i pieprzem. Ugotowany i ostudzony ryż skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obraną marchewkę wrzucamy na osolony i ocukrzony wrzątek i zagotowujemy. Ostudzoną marchewkę kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem. Dodajemy natkę pietruszki, orzechy i krewetki. Polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy 2-3 krewetkami i gałązkami natki pietruszki.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję