Pieczona pierś z gęsi
Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie.
Poznaj smak wyjątkowości!
Składniki
- Pierś z gęsi
- Tymianek lub majeranek
- Czosnek
- Sok z 1 cytryny
- Słodka papryka
- Sól
- 4 jabłka typu Antonówka / Reneta
- Żurawina suszona
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Należy najpierw przygotować marynatę (czosnek przepuścić przez praskę), mieszając dokładnie wszystkie składniki razem. Umyte i wysuszone piersi gęsi natrzeć przygotowaną marynatą i ułożyć skórką do góry, w naczyniu, w którym będzie piekła, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia, wyjąć piersi gęsi z lodówki, skropić wierzch wodą i wlać do naczynia ok. 2 łyżek wody, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 60 -70 minut. Pieczemy pod przykryciem, kilkakrotnie w czasie pieczenia polewając wytwarzającym się na spodzie sosem. W połowie pieczenia możemy zdjąć przykrycie z naczynia, aby skórka zrobiła się złocista i chrupiąca. Na ok. 15 minut do końca pieczenia, obok piersi układamy jabłka ( wcześniej podzielić na połówki, wydrążyć, a w powstałe miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawiny suszone). Upieczone piersi wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby mięso zachowało soki. Podajemy do obiadu na gorąco lub jako wędlinę – na zimno.