Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica
Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Składniki
- Boczek Kmicica Gzella 200g
- ziemniaki 2 kg
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- jajko 1 szt.
- twaróg półtłusty 200g
- śmietana kwaśna 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na płótnie lub na gęstym sitku. Dodać mąkę ziemniaczaną, białko jajka, posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Z ziemniaczanej masy uformować na dłoni placki, na ich środek położyć kulki z twarogu i uformować pyzy. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie wyciągnąć i zahartować w zimnej wodzie.
Boczek Kmicica pokroić w paski (frytkę) i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pyzy, a przed podaniem posypać zrumienionym boczkiem.
Smacznego!
Szef Kuchni Robert Muzyczka