Śliwki nadziewa wątróbką

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?

Składniki

- 20 suszonych śliwek (bez pestek)

- łyżka soku z cytryny i starta skórka

- 20 cienkich pasków boczku

- ¾ wątróbki z indyka

- 2 łyżki masła

- ząbek czosnku

- szczypta tymianku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Zagotowujemy 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem ½ łyżki masła, sokiem i skórką z cytryny. Na wrzątek wrzucamy śliwki, gotujemy 1-2 minuty, osączamy na sicie, studzimy. Posiekane wątróbki podsmażamy na maśle, mieszamy z utartym z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Masą nadziewamy śliwki. Każdą owijamy paskiem boczku, spinamy wykałaczką, układamy na wysmarowanym masłem półmisku żaroodpornym, polewamy stopionym masłem. Zapiekamy 20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Biała kiełbasa duszona w pomidorach i cebuli

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Świeże pomidory, aromatyczna cebula i doskonała w smaku Biała kiełbasa Gzella to przepis na doskonałą niespodziankę kulinarną dla całej rodziny!
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję