Bydgoska polewka piwna
Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Składniki
- 4 szklanki jasnego piwa
- 5 surowych żółtek
- 2-3 łyżki cukru
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g podsuszonego białego sera
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem. Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem, mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy piwo. Do gotującego się piwa wlewamy przygotowane mleko. Zmniejszamy ogień, wlewamy żółtka z cukrem i śmietaną. Chwilę mieszamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Biały obsuszony der kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na talerze i zalewamy polewką.