Pieczona pierś z gęsi

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie.
Poznaj smak wyjątkowości!

Składniki

- Pierś z gęsi

- Tymianek lub majeranek

- Czosnek

- Sok z 1 cytryny

- Słodka papryka

- Sól

- 4 jabłka typu Antonówka / Reneta

- Żurawina suszona

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Należy najpierw przygotować marynatę (czosnek przepuścić przez praskę), mieszając dokładnie wszystkie składniki razem. Umyte i wysuszone piersi gęsi natrzeć przygotowaną marynatą i ułożyć skórką do góry, w naczyniu, w którym będzie piekła, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia, wyjąć piersi gęsi z lodówki, skropić wierzch wodą i wlać do naczynia ok. 2 łyżek wody, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 60 -70 minut. Pieczemy pod przykryciem, kilkakrotnie w czasie pieczenia polewając wytwarzającym się na spodzie sosem. W połowie pieczenia możemy zdjąć przykrycie z naczynia, aby skórka zrobiła się złocista i chrupiąca. Na ok. 15 minut do końca pieczenia, obok piersi układamy jabłka ( wcześniej podzielić na połówki, wydrążyć, a w powstałe miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawiny suszone). Upieczone piersi wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby mięso zachowało soki. Podajemy do obiadu na gorąco lub jako wędlinę – na zimno.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję