Cebule zapiekane z mielonym mięsem

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem,
serwowane jako osobne danie lub przystawkę.

Składniki

- 8 cebul

- 250 mielonego mięsa z szynki

- 3 łyżki bułki tartej

- Jajko

- 2 łyżki startego żółtego sera

- szklanka rosołu

- 2 łyżki masła

- Sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Zagotowujemy wodę w garnku. Obrane cebule, wkładamy do niego i gotujemy 6-8 minut, po czym wyjmujemy. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie wyjmujemy środki. Wydrążony miąższ siekamy, łączymy z mięsem, chwilę smażymy na maśle, mieszamy z łyżką bułki tartej, solą, pieprzem, 2-3 łyżkami rosołu i surowym jajkiem. Nadziewane farszem cebule układamy na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, skrapiamy rosołem i posypujemy tartym serem. Tak przygotowane cebule wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy ok 30 minut. Podajemy jako gorącą przekąskę lub z ryżem i surówkami jako danie obiadowe.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Zobacz więcej

Grillowany stek wołowy

przepis poleca: Gzella

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół, stanowi idealne danie na każdą okazję.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję