Schab po mazursku

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.

Składniki

- 800 g schabu b/k Gzella

- 2 szklanki bulionu z kurczaka

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki powideł śliwkowych

- łyżka mąki

- kieliszek wytrawnego wina

- olej rzepakowy

- łyżka masła

- goździki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do gorącego bulionu wkładamy umyty schab i gotujemy ok 15 min. Mięso wyjmujmy z wywaru i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Wywar lekko odparowujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi, cukrem, sola i zmielonymi goździkami. Zrumienione mięso przekładamy do rondla. Obsypujemy bułką tartą i obkładamy masłem. Wlewamy do rondla z mięsem przygotowany wywar i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Miękkie mięso wykładamy i kroimy na porcje, aby ułożyć na półmisku. Zabezpieczamy go folią aluminiową, aby mięso pozostało w cieple. Do sosu wlewamy wino, wcześniej wymieszane z mąką i mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą gryczaną, polaną sosem.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję