Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej
Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!
Składniki
- szynka dojrzewająca Gzella 150g
- białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka
-woda 0,75l
- serek topiony kremowy 100g
-masło 1 łyżka
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
- sos sojowy 1 łyżeczka
- śmietanka słodka 18% 100ml
- śmietana kwaśna 18% 100ml
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, czyli do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, wymiesza i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać nim każda porcje zupy.
Smacznego!