Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim
Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Składniki
- 300 g Kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Gzella
- 400 g wieprzowiny Gzella
- szklanka fasoli
- szklanka kaszy jęczmiennej
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- porcja włoszczyzny z kapustą
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
- łyżka utłuczonych ziaren jałowca
- majeranek
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Umytą fasolę zalewamy 2 l przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, listki, ziele, pieprz, jałowiec i zagotowujemy. Kaszę myjemy, odsączamy, wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.
Smacznego!