Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą
Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Składniki
- 200g Szynki Kruchej Gzella
- 500 g fileta z piersi kurczaka Gzella
- 200g Schabu pieczonego Gzella
- porcja włoszczyzny bez kapusty
- 150g cebuli
- 200g pieczarek
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego ostrego żółtego sera
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Sos:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz, cukier
- łyżeczka soku z cytryny
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.