Śliwki nadziewa wątróbką
Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Składniki
- 20 suszonych śliwek (bez pestek)
- łyżka soku z cytryny i starta skórka
- 20 cienkich pasków boczku
- ¾ wątróbki z indyka
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- szczypta tymianku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Zagotowujemy 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem ½ łyżki masła, sokiem i skórką z cytryny. Na wrzątek wrzucamy śliwki, gotujemy 1-2 minuty, osączamy na sicie, studzimy. Posiekane wątróbki podsmażamy na maśle, mieszamy z utartym z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Masą nadziewamy śliwki. Każdą owijamy paskiem boczku, spinamy wykałaczką, układamy na wysmarowanym masłem półmisku żaroodpornym, polewamy stopionym masłem. Zapiekamy 20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C