Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i
kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!

Składniki

- 60 g orzechów włoskich

- 2 garście młodego szpinaku

- 2 garście rukoli

- 1 świeża gruszka

- 6 suszonych pomidorów z oleju

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżka musztardy sarepskiej

- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella

- 1 łyżka oleju

- 100 g sera pleśniowego – Rokpol

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.

Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.

Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję