Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą
Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Składniki
Składniki:
- 500g mąki
- 150g masła
- surowe żółtko i całe jajko
- ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
-500 g Białej surowej kiełbasy Gzella
- białko
- pieprz
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Z Białej kiełbasy zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.