Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!

Składniki

- Metka tatarska Gzella 250g

- cebula 8 średnich sztuk

- jajko 1 szt.

- bułka tarta 2 łyżki

- masło 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

- ser żółty starty 100g

- rosół 1 szklanka

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Cebule obrać, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć, ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie wyciągnąć środki. Miąższ ze środka cebuli drobno posiekać, dodać do metki tatarskiej i chwilę poddusić na maśle. Następnie mięso przestudzić, dodać bułkę tartą, jajko, połowę sera żółtego, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziać wydrążone cebule, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem, posypać pozostałym żółtym serem, i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180st.C

Podawać jako gorąca przekąska lub jako danie obiadowe.

 

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję