Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską
Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Składniki
- Kiełbasa śląska Gzella 250g
- chleb razowy żytni 500g
- olej rzepakowy 3 łyżki
- masło 2 łyżki
- cebula 2 średnie szt.
- czosnek 4 ząbki
- rosół lub bulion 2 l
- kminek ½ łyżeczki
- sól, pieprz, majeranek do smaku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać pieczywo, wszystko razem zrumienić, a następnie podlać rosołem i gotować przez dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała dodać jeszcze rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną
i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę.
Zupę wspaniale prezentować się będzie w podpieczonym chlebku.
Smacznego!
Szef Kuchni Robert Muzyczka