Sałatka po wawelsku

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.

Składniki

- szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu

- łyżka soku z cytryny

- 2 marchewki

- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

- 100 g. ugotowanych krewetek

- łyżeczka cukru

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

- 3 łyżki gęstego majonezu

- 2 łyżki śmietanki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Majonez mieszamy ze śmietanką, doprawiamy sola i pieprzem. Ugotowany i ostudzony ryż skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obraną marchewkę wrzucamy na osolony i ocukrzony wrzątek i zagotowujemy. Ostudzoną marchewkę kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem. Dodajemy natkę pietruszki, orzechy i krewetki. Polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy 2-3 krewetkami i gałązkami natki pietruszki.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Zobacz więcej

Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!
Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Żelazne prażoki z duszoną karkówka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czy wiecie, czym są wielkopolskie prażoki? To regionalna nazwa klusek, powstałych z połączenia startych i ugotowanych ziemniaków oraz gulaszu z karkówki. Głodni nowych smaków?
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję