Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką
Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Składniki
- Polska z kociewskiej wędzarni ekstra Gzella 300 g
- kości wieprzowe 200 g
- marchew 2 średnie sztuki
- seler ¼ średniej sztuki
- pietruszka 1 średnia sztuka
- woda ok. 2 ½ l
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie 5-6 ziaren
- olej 3 łyżki
- cebula 2 średnie sztuki
- mąka 1 łyżka
- ziemniaki 1/2 kg
- czosnek 3 ząbki
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- śmietanka słodka 300ml
- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku
- 1 jajko + ½ szklanki mąki pszennej na zacierkę
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować ok. 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Gdy warzywa będą miękkie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i powoli gotować do miękkości.
Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor, powoli – partiami dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy do smaku.
Z jajka i mąki wyrobić twarde ciasto i zetrzeć na tarce na grubym oczku przesypując mąką, żeby zacierki się nie posklejały. Wrzucić na gotującą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia 3 minuty. Odcedzić
i dodać do zupy. Całość zagotować i wyłączyć. Warto poczekać około pół godziny, żeby smaki wszystkich składników się połączyły, a zacierka „napiła” zupy.
Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!