Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!

Składniki

- kości wieprzowe od schabu 500g

- woda ok. 2,5l

- marchewka 2szt.

- pietruszka 1szt.

- seler ¼ średniej sztuki

- liść laurowy 3 szt.

- ziele angielskie 5-6 szt.

- kiełbasa biała surowa „Gzella” 300g

- boczek Kmicica „Gzella” 200g

- olej 3 - 4 łyżki

- cebula 1 szt.

- czosnek 3 ząbki

- mąka 1,5 łyżki

- śmietana słodka ½ l

- sok z kiszonej kapusty ok. ½ szklanki

- sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka włożyć kości, wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotować na wolnym ogniu, aż mięso przy kości będzie miękkie. Wyciągnąć obrać mięso, pokroić i dodać do zupy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, dodać i gotować do miękkości. Następnie dodać białą kiełbasę i parzyć ją na wolnym ogniu ok. 10 minut, po czym wyciągnąć.

Boczek pokroić w paski, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Do tego wsypać mąkę, wymieszać i wszystko dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z kiszonej kapusty, zabielić słodką śmietaną i zagotować. Zupę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać pokrojoną w grube plasterki wcześniej sparzona białą kiełbasę.

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Schab po mazursku

przepis poleca: Anonim

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję