Sałatka po wawelsku
Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Składniki
- szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu
- łyżka soku z cytryny
- 2 marchewki
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 100 g. ugotowanych krewetek
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 3 łyżki gęstego majonezu
- 2 łyżki śmietanki
- sól, pieprz
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Majonez mieszamy ze śmietanką, doprawiamy sola i pieprzem. Ugotowany i ostudzony ryż skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obraną marchewkę wrzucamy na osolony i ocukrzony wrzątek i zagotowujemy. Ostudzoną marchewkę kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem. Dodajemy natkę pietruszki, orzechy i krewetki. Polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy 2-3 krewetkami i gałązkami natki pietruszki.