Szynka wieprzowa w sosie

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie.
Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!

Składniki

- 1 szynka wieprzowa

- 1/3 szklanki białego wina

- 1/2 łyżeczki tymianku

- 1/2 łyżeczki estrogenu

- szczypta kminku

- połowę papryki czerwonej konserwowej

- sól ziołowa

- ziele angielskie

- liść laurowy

- pieprz w ziarnach

- mąka do zaklepania

- grzyby suszone

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wszystkie przyprawy mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy – można dodać też trochę wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso, dokładnie nacierając i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. Idealne mięso uzyskamy marynując je przez całą noc.

Mięso pieczemy w piekarniku około 40 minut, następnie kroimy w dość grube plastry, wrzucamy do garnka/brytfanny. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, odrobinę papryki, grzyby suszone, po czym wszystko dusimy, aż mięso będzie miękkie. Całość zaklepujemy mąką rozrobioną w wodzie.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję