Grillowany stek wołowy

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół,
stanowi idealne danie na każdą okazję.

Składniki

Na steki wołowe wybieramy mięso wołowe dojrzałe:

- Antrykot

- Rostbef

- Polędwica

- Rumsztyk (krzyżowa)

- Dolna zrazowa

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Plastry wołowiny o grubości 1 cm przygotowujemy na stekerze. Następnie kropimy steki winem wytrawnym i olejem.

Pomiędzy plastry układamy talarki cebuli i czosnku. Mięso można doprawić suszonymi ziołami prowansalskimi, bądź świeżą bazylią, oregano, tymiankiem. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na noc (minimalny czas marynowania to 4 godziny).

Steki smażymy na gorącym smalcu lub oleju. Pamiętajmy, że po zanurzeniu mięsa w tłuszczu, musi zaskwierczeć. Przed smażeniem zdejmujemy z mięsa czosnek i cebulę. Smażymy po 2 min. z każdej strony. W tym czasie doprawiamy pieprzem, czerwoną słodką papryką. Po 4 minutach zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i przykrywamy na 4 min. folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Pamiętajmy, że w przypadku smażenia mięsa wołowego ważny jest czas smażenia! Kiedy przekroczymy 5 min. mięso stwardnieje.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Zupa chlebowa z Kiełbasą śląską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcesz zaskoczyć swoich gości prostą, ale smaczną potrawą? Podaj im Zupę chlebową z Kiełbasą śląską w wydrążonym chlebie!
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

przepis poleca: Anonim

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, lub chcecie odkryć smaki Warmii koniecznie spróbujcie Zapiekanki Kętrzyńskiej z Szynką Kruchą!
Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję