Grillowany stek wołowy

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół,
stanowi idealne danie na każdą okazję.

Składniki

Na steki wołowe wybieramy mięso wołowe dojrzałe:

- Antrykot

- Rostbef

- Polędwica

- Rumsztyk (krzyżowa)

- Dolna zrazowa

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Plastry wołowiny o grubości 1 cm przygotowujemy na stekerze. Następnie kropimy steki winem wytrawnym i olejem.

Pomiędzy plastry układamy talarki cebuli i czosnku. Mięso można doprawić suszonymi ziołami prowansalskimi, bądź świeżą bazylią, oregano, tymiankiem. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na noc (minimalny czas marynowania to 4 godziny).

Steki smażymy na gorącym smalcu lub oleju. Pamiętajmy, że po zanurzeniu mięsa w tłuszczu, musi zaskwierczeć. Przed smażeniem zdejmujemy z mięsa czosnek i cebulę. Smażymy po 2 min. z każdej strony. W tym czasie doprawiamy pieprzem, czerwoną słodką papryką. Po 4 minutach zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i przykrywamy na 4 min. folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Pamiętajmy, że w przypadku smażenia mięsa wołowego ważny jest czas smażenia! Kiedy przekroczymy 5 min. mięso stwardnieje.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję