Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy
aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!

Składniki

- 2 udka z gęsi

- 1 łyżka mąki

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki Brandy

- 1 łyżka oliwy

- 2 cebule: czerwona i biała

- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa typu porter

- 1 szklanka (250ml) bulionu

- 2 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 gałązki natki pietruszki

- pół szklanki śmietany

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Nogi z gęsi natrzeć solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulkę przez 5 minut. Wlać brandy i dusić na małym gazie przez następne 5 minut. Rozgrzać 1 łyżkę masła na dużej patelni o grubym dnie i obsmażyć przez kilka minut uda z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć). Do nóg z gęsi dodać obsmażoną cebulę, razem z powstałym sosem, zalać bulionem u piwem, dodać zioła i czosnek. Dusić bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie twarde, należy dusić dłużej. W trakcie trzeba przewracać mięso kilkakrotnie i mieszać zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. W kubku dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi. Wlać całość z powrotem do patelni z gęsią i dobrze wymieszać. Dusić przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia. Duszona gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pasztetowa w pieczarkach na makaronie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Makaron, pieczarki i pasztetowa? Poznajcie unikalną propozycję obiadową, szybką i prostą w wykonaniu, lecz atrakcyjną i smaczną na stole!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Zupa drwali

przepis poleca: Anonim

Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję