Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy
aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!

Składniki

- 2 udka z gęsi

- 1 łyżka mąki

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki Brandy

- 1 łyżka oliwy

- 2 cebule: czerwona i biała

- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa typu porter

- 1 szklanka (250ml) bulionu

- 2 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 gałązki natki pietruszki

- pół szklanki śmietany

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Nogi z gęsi natrzeć solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulkę przez 5 minut. Wlać brandy i dusić na małym gazie przez następne 5 minut. Rozgrzać 1 łyżkę masła na dużej patelni o grubym dnie i obsmażyć przez kilka minut uda z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć). Do nóg z gęsi dodać obsmażoną cebulę, razem z powstałym sosem, zalać bulionem u piwem, dodać zioła i czosnek. Dusić bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie twarde, należy dusić dłużej. W trakcie trzeba przewracać mięso kilkakrotnie i mieszać zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. W kubku dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi. Wlać całość z powrotem do patelni z gęsią i dobrze wymieszać. Dusić przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia. Duszona gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Grillowany stek wołowy

przepis poleca: Gzella

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół, stanowi idealne danie na każdą okazję.
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję