Sałatka z kiełbasą kruchą kmicica i karmelizowanymi orzechami
Szukacie pomysłu na lekką, a jednocześnie pożywną przekąskę? Sałatka z orzechami i
kiełbasą Kruchą Kmicica na pewno Was zaskoczy!
Składniki
- 60 g orzechów włoskich
- 2 garście młodego szpinaku
- 2 garście rukoli
- 1 świeża gruszka
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella
- 1 łyżka oleju
- 100 g sera pleśniowego – Rokpol
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.
Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.
Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.