Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!

Składniki

- Frankfuterki parzone 500g

- Boczek Kmicica 200g

- smalec 2 łyżki

- jarmuż świeży 1kg

- rosół lub bulion wołowy 350ml

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i spażyć go, wrzucając na osolony wrzątek i gotując dwie minuty. Następnie wyciągnąć, przelać zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut czasami mieszając. Tak przygotowany wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżka smalcu, na wierzch wyłożyć frankfuterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Jarmuż z frankfuterkami po wielkopolsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Zapiekanka po wielkopolsku to prawdziwy rarytas dla pasjonatów zdrowej kuchni! Połączenie jarmużu z wysokomięsnymi frankfuterkami zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Zobacz więcej

Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Zobacz więcej

Grillowany stek wołowy

przepis poleca: Gzella

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół, stanowi idealne danie na każdą okazję.
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję