Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni.
Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!

Składniki

- 200 g kości wędzonych wieprzowych

- 2 średnie marchewki

- 1/3 średniej wielkości selera

- 1 średniej wielkości pietruszka

- ok. 2 1/2 litra wody

- 3 liście laurowe

- 5-6 ziaren ziela angielskiego

- 3 łyżki oleju

- 300 g kiełbasy Polskiej z Kociewskiej Wędzarni Ekstra firmy Gzella

- 2 średniej wielkości cebule

- 1 płaska łyżka mąki

- 1 kg ziemniaków

- 3 ząbki czosnku

- 100 g kurek świeżych lub mrożonych

- 1 mały pęczek natki pietruszki

- majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do garnka z wodą włożyć kości, liść laurowy i ziele angielskie. Posolić i gotować ok. 40 minut. Po 20 minutach dodać umyte i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Połowę ugotowanych ziemniaków zmiksować i razem z pozostałymi dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w centymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mąkę. Całość jeszcze chwilę podsmażać. Gdy wszystkie składniki będą miały złoty kolor – dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sparzone kurki (wcześniej wrzucić do wrzątku na jedną minutę) oraz wszystkie przyprawy do smaku. Całość zagotować. Warto odczekać około pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Zrazy wołowe po warszawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Czerwone mięso, kasza gryczana i Boczek Kmicica? Propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i kolację dla wymagających gości.
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję