Zupa drwali
Pożywna i smaczna zupa, zapewniająca energię na resztę dnia? Proponujemy zupę drwali
z dodatkiem Kiełbasy Jałowcowej Gzella. Poczuj siłę drwali!
Składniki
- Szklanka fasoli
- Szklanka kaszy jęczmiennej
- 500 g wieprzowiny
- 100 g Kiełbasy Jałowcowej Gzella
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Porcja włoszczyzny z kapustą
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka utłuczonych ziaren jałowca
- majeranek
- sól, pieprz
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Myjemy fasolę, przekładamy ją do dużej miski zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, utłuczony jałowiec i zagotowujemy. Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki będą ugotowane, co można ustalić sprawdzając ich miękkość, zupę doprawiamy majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także do smaku sola i pieprzem.