Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku
Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną.
Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Składniki
- Polędwiczka wieprzowa firmy
- Wino białe wytrawne 100ml
- chrzan tarty 3 – 4 łyżki
- śmietanka 18% słodka 400ml
- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki
- szczypior 1 mały pęczek
- 2 łyżki oleju
- pieprz do smaku"
- sól, cukier do smaku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut. Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować. Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem. Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki. Smacznego! Szef kuchni Robert Muzyczka